Gymnasieingenjör o examensarbete

Gymnasieingenjör o examensarbete

Jag jobbar sedan en tid tillbaka med att utbilda gymnasieingenjörer inom programmering. Det som man ibland kallar för ett 4:e tekniskt år. Syftet är att ge teknister en snabb praktisk utbildning ut i arbetslivet. 

För ett litet tag sedan var jag på ett trevligt möte med många andra TE4-lärare runt om i landet. Eftersom utbildningen är relativt ny (och många lärare roterar) så uppstår det alltid en diskussion om regler o lagar. Plötsligt säger någon,

Ni vet väl att gymnasieingenjörer är de enda som har alla betygssteg på examensarbetet (/gymnasiearbetet)?

Det var något nytt även för de som sysslat med utbildningen ett tag. Diskussion uppstod. Källan till påståendet var en mycket ordentlig och påläst lärare. Han kunde klart o tydligt visa att i ”Förordning (2014:854) om vidareutbildning i form av ett fjärde tekniskt år och statsbidrag för sådan utbildning” så står det klart o tydligt (kap. 7 §7, se bild ovan). Vidare diskussion uppstod..

Efter ytterligare detektivarbete och uppmärksammande av andra i församlingen så visar det sig med högsta sannolikhet vara ett tryckfel! Går man och kikar på ”Gymnasieförordning (2010:2039)” (kap. 8 §2) så ser strukturen liknande ut men med en rubrik ”Kunskapskrav” (se bild nedan).

 

Slutsats?

Samma regler gäller som på gymnasiet, alltså antingen F eller E i betyg!

Tja, regler är bra och relativt tydliga annars men tyvärr verkar inte så många läsa dem, annars hade tryckfelet kanske fått mer uppmärksamhet.

Detta är också ett tips till alla blivande undervisande lärare på TE4-programmen att inte göra samma misstag. Det kan spara sisådär en timme eller så på någon framtida konferens.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top