Vart tog Silverlight vägen?

Vart tog Silverlight vägen?

Kanske ingen bra rubrik. Ni tänker såklart HTML 5 of course! Jag håller helt med. HTML 5 + javaScript är framtiden.

Jag saknar dock Silverlight av flera anledningar. Den främsta är ju att du kan koda C# på klientsidan tillsammans med XAML! Hur kan man inte älska den ”Databinding” som finns i XAML? För att inte tala om alla trevliga .NET-ramverk som även fungerar på Silverlight.

Skapar man större affärssystem så skulle jag fortfarande rekommendera Silverlight 5 + RIA Services. Sysslar man vanligtvis med MVVM och t.ex. WPF så måste tanken att använda EXAKT samma designmönster och verktyg vara lockande.

Silverlight lever fortfarande vidare inom Windows Phone 8-utveckling samt Windows 8/8.1 Metro Apps.

Själv tänker jag ta upp ett utdöende spår och undersöka Silverlight 5 + XNA. Detta mest för att kunna ha live-exempel på hemsidan över t.ex spel och spelidéer. Googlar man på ”Silverlight + XNA” så hittar men en del exempel men alla verkar vara daterade till ca. år 2011 samt begränsade till Visual Studio 2010. Så behöver det inte vara! Dags att ta tag i det! Något jag borde gjort redan 2011…

2 comments on Vart tog Silverlight vägen?

  1. Rickard skriver:

    Vill man köra mvvm på klientsidan så är knockout.js väldigt trevligt.

    1. Jonas Nilsson skriver:

      knockout.js känner jag väl till. På ett vis faller mitt resonemang lite eftersom man kan göra mer eller mindre exakt samma saker med HTML5 + javaScript, skillnaden blir bara språket.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to top