Boktips – The annotated Turing
TL;DR – Detta är en grymt bra bok. Den är tekniskt tung men belönande. Den finns bara på engelska. Du kommer att häpna över vilken föregångare Alan Turing var. Du kommer också förstå varför de flesta avbildningar av ”Turingmaskinen” är felaktiga.
Året är 1936, Alan Turing publicerar ”On Computable Numbers, with an Application to the Entscheidungsproblem” som kommer att bli avgörande för datorns utveckling och 2:a världskrigets slut.
Kort och gott så uppfinner Alan Turing den moderna datorn som ett steg i att bevisa ett matematiskt problem. Han konstruerar en teoretisk maskin som hanterar variabler, minnen, metoder/makron och mycket mer.
Boken tar dig steg för steg genom Alan Turings klassiska paper från 1936. Alan Turing var en smart person, många steg i hans paper är för stora att greppa om man inte får lite hjälp.
Boken är alldeles för bra för att kunna sammanfatta i detta inlägg. Tänker dock försöka avslöja varför de flesta avbilder på en ”Turingmaskin” ser fel ut. Till att börja med är en ”Turingmaskin” en maskin som jobbar med en oändligt lång pappersremsa med rutor på. Maskinen kan läsa av varje ruta, flytta remsan ett steg fram eller bak, samt skriva en symbol i rutan den står på. Detta är allt som krävs för att skapa en modern dator! Detta är, som Turing visar, en lösning på alla matematiska problem som har en lösning!
Okej, varför är bilden nedan fel?
Turing definierar rutorna på remsan som varannan ”resultat” och varannan ”arbetsyta”. Resultatet skrivs ut som bilden visar korrekt med 1’or och 0’or och kan bara skrivas permanent en gång. Arbetsytan å andra sidan kan rensas och innehålla vilken symbol som helst. MEN Turing använder inte symbolerna 0 och 1 för dessa rutor. Bilden ovan borde visa varannan ruta blank eller någon annan symbol…
En annan anekdot är att Turing dog av att ha ätit ett cyanid-förgiftat äpple. Självmord, olycka eller konspiration? Det bryr sig inte boken om som tur är. Vissa har dock trott att symbolen för Apple (ni vet iPhone o liknande) är en hyllning till Alan Turing. I en intervju med Steve Jobs på frågan om så är fallet var svaret; ”God, we wish it were!”.
Om man tar datavetenskap på allvar så bör man nog ”börja från början” och ha kolla på sin historia. Jag ger denna bok 5 bitna äpplen av 5!