Escape room – Ada Lovelace

Ett ”escape room” är en lek där man med gåtor, ledtrådar och pussel försöker lösa problem för att ta sig vidare. Det kan vara ett fysiskt rum där deltagarna blir inlåsta och måste ta sig ut inom en viss tid. Tyvärr kan vi inte göra det lika dramatiskt men vi tänkte använda oss av idén för att ge dig en riktig utmaning!

Detta är första delen av 5 i vår Ada Lovelace serie. För varje ”escape room” serie vi gör så kommer vi att välja ut en historiskt person som varit viktig inom datavetenskapen. Vi har denna gång valt Ada Lovelace. Längs vägen kommer du att få läsa lite berättelser om henne blandat med de problem som du ställs inför.

Du ska alltså lösa ett problem för att ta dig vidare till nästa nivå. En länk kommer att finnas längst ned som tar dig till nästa nivå MEN du kommer att behöva ett lösenord! Lösenordet får du när du löser uppgiften. När du till sist klarat nivå 5 har du klarat utmaningen!

Utmaningarna kommer att vara just utmanande så det kan vara en bra idé att samarbeta med någon eller några, speciellt om du kör fast.

Ada Lovelace (1815-1852)

Innan vi går in på första problemet så ska vi börja med lite kort info om Ada.

Ada föddes 10 december 1815 som dotter till George Gordon Byron, mer känd som Lord Byron. Lord Byron var den tidens rockstjärna, han var populär, han var poet och han hade ett omtalat sexliv kantat av skandaler.

Ada var dotter till Lady Anne Isabella Milbanke som var en rik arvtagerska. Lady Anne och Lord Byron gifte sig 1815. Tyvärr höll inte äktenskapet speciellt länge utan Lady Anne lämnade Lord Byron, tog Ada med sig och flyttade hem till sina föräldrar. Ada var då 1 månad gammal.

Hur kom det sig att Ada skulle spela en historisk roll i datavetenskapens utveckling?

Nivå 1 – Fibonacci

Du känner säker redan till Fibonacci-talserien. Det är ett mönster av tal som uppstår om du skapar nästa tal som en summa av de två tidigare talen i serien. Om serien börjar på talen 0 och 1 så blir de följande talen:

1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, 89, …

Men vad blir summan av alla tal i serien om du summerar alla jämna termer under 2 miljoner?

Svaret ger dig tillgång till nästa nivå.

Nästa nivå

Escape room - Ada Lovelace - Nivå 2

Scroll to top